TIBOUCHINA´S KENNEL

MENTALITET OCH EGENSKAPER

Det finns ett talesätt som lyder "En Manchester Terrier kommenderar man inte, man vädjar till hans förstånd". Vilket är ett mycket träffande omdöme om rasens karaktär.

Mot sin familj och nära vänner är en MT mycket tillgiven. Men håller sig ofta på sin kant när det gäller främlingar, och låter sig inte mutas till vänskap.

Rasen är sportig, snabb, vaksam och lättdresserad.
Livlig och lekfull är andra egenskaper som stämmer väl in. En MT är alltid med på noterna när det är nåt på gång.

Innomhus är en vuxen MT oftast lugnet själv, och älskar att ligga mjukt, gärna under täcket. Men visst, dansar du - så dansar hunden! :)

Den är också egensinnig och självständig, rör sig naturligt gärna över stora ytor långt ifrån föraren. Rasen har ett stort jaktintresse och tackar inte nej till att springa efter en hare, katt eller råttor. Den är även en god vakthund och varnar med skall om det är något den tycker verkar konstigt.

Detta gör att den kräver en fast hand och konsekvent uppfostran. Man bör alltså tidigt skapa ett gott ledarskap och se till att man har god inkallning på hunden.

TILL START SIDAN
                                       

HÄLSA

Manchester Terrien omfattas inte av något av SKK´s hälsoprogram, och är en "frisk" ras som inte har några rastypiska åkommor.
Som många andra små raser blir Manchester Terriern ganska gammal. Omkring tolv till fjorton år kan man räkna med att få behålla sin hund.

Dock finns det en genetiskt ärftlig sjukdom i rasen, von Willerbrandt´s Disease Typ 1 (vWB typ 1). Vilket är den mildaste formen av blödarsjuka. Det finns tre status av vWB typ 1:

FRI (CLEAR) : Hunden är frisk, och bär inga anlag i sina gener av vWB typ1.

BÄRARE (CARRIER) : Hunden är bärare av genen, men annars frisk. Vilket betyder att den överför genen till 50% av sin avkomma medans 50% blir FRIA. Viktigt att tänka på i avelssynpunkt är att inte para två BÄRARE vilket resulterar i hundar som har utvecklad vWB typ1. I de fall man använder BÄRARE i avel är det viktigt att testa valparna så bara de FRIA används i vidare avel.
Som sällskapshund har det ingen betydelse ur hälsosynpunkt om hunden är BÄRARE då den är 100% frisk.

BLÖDANDE (AFFECTED) : Hunden har uttalad vWB typ1. Hunden har fått vWB typ1 genen från båda föräldrarna, vilket resulterar i att hunden med största sannolikhet blir blödande. Hunden skall inte användas i avel. Men kan leva ett fullt normalt liv som sällskaps hund.


Under 2003 började uppfödare i Sverige, Norge och Finland att testa sina avels hundar.
Det har inte visat sig finnas någon hund i Sverige som är blödande, dock några bärande individer. Sedan dess har vi i Sverige och Norge endast avlat på fria el bärande individer och testat avkommorna så att endast fria hundar går vidare i avel.
Jag har idag endast fria avelshundar och testar alltid nya hundar, så jag vet att alla valpar är fria.


TILL START SIDANSKÖTSEL

PÄLSVÅRD:
Pälsvården är lätt avklarad. En MT i god form glänser som siden. Pälsen skall inte borstas,trimmas eller klippas. Det räcker med att polera med sämskskinn eller polerduk ibland. Ett bad gör också gott för hud och päls, gärna med ett balsam efteråt för att återfukta huden.
Ibland kan hunden bli torr på öronsnibbarna, då hjälper det att smörja med mjukgörnande fet salva eller olja.

En MT kan få sk "stressmjäll", vilket INTE är någon hudsjukdom eller allergi! Det är "mjäll" som bara visar sig vid "stress situationer" och sedan lägger sig och försvinner. Alltså inget som hunden har hela tiden! Och är fullt normalt. Något de flesta hundraser får men beroende på päls så syns det mer eller mindre.

KLOR:
Klorna bör klippas regelbundet.

ÖRON:
En frisk MT brukar inte ha problem med öronen, det räcker med att "torka ur" ibland.

UTFODRING:
Som alla andra raser är det väldigt individuellt, men vanligast är 3-6 dl torrfoder per dag uppdelat på två mål om dagen.

Om hunden har mycket "stressmjäll" kan det bli bättre med ett foder som innehåller mer fett.

TILL START SIDAN

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Maria | Svar 12.07.2015 14:33

Hej!
Behöver MT kläder i vårt klimat eller klarar sig rasen utan kläder? Hur ofta eller mycket hårar de?

Hälsningar!
Maria

Maria | Svar 12.07.2015 14:29

Hej!
Jag har en fundering på denna ras och hur de klarar vintrar och väder i allmänhet i vårt kalla land?

Hälsningar!
Maria

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

16.08 | 16:25

Hej! Jag undrade om det fanns några valpar kvar, min familj är sugen på en manchester terrier.

...
16.12 | 23:19

Kjempeflotte bilder. Jeg har selv to Manchester terrier som jeg kjøpte av Lotta (Mozart og Bethoven).
Avler dere fremdeles Manchester hvalper?
Mvh
Ola Skjelda

...
06.07 | 22:15

Är också intresserad :)

...
19.06 | 00:19

Har ni några valpplaner nästa år?:)

...
Du gillar den här sidan